caenfrdeites
Setmana europea de prevenció de residus
Setmana europea de prevenció de residus
Butlletí Municipal 140
Butlletí Municipal 140
Subvencions a entitats 2020
Subvencions a entitats 2020
previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider

A partir de dilluns 8 de juny els serveis de l'Ajuntament tornen a obrir al públic amb cita prèvia i també per videotrucada .
Podeu sol.licitar-la a l'Oficina d'Atenció Ciutadana al telèfon 93 540 93 50 en horari habitual.
Recordeu que també podeu utilitzar els nostres tràmits online

Mesures urgents per a fer front a la Covid-19

Troben un templet per al culte domèstic al celler romà de Vallmora

Imprimir correu electrònic

p.5 03 Pedestal bronze Vallmora 2020Onze anys després de la seva inauguració, el parc arqueològic Cella Vinaria de continua oferint troballes excepcionals.

Recentment, l’equip del Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona (UB) que lidera Antoni Martín ha localitzat a Vallmora un pedestal de bronze on anava encastada una petita estatueta –avui desapareguda– d’un genius o un déu Lar. Es tracta de la divinitat protectora de la llar i els seus habitants, la qual cosa provaria l’existència d’un petit templet pel culte privat i familiar que podria datar del segle I dC.

La peça té una base quadrangular de 2,5 centímetres de costat i un petit peu a cada angle. Va ser localitzada en una cantonada que presentava revestiments parietals de calç, situada dins de l’edifici corresponent al celler. La troballa es considera excepcional perquè es tracta del primer lararium de Catalunya associat a un entorn productiu i el segon de l’Estat.

parallelsEntre els paral·lels arqueològics del lararium de Vallmora hi hauria, per exemple, les estatuetes de la Casa dels Amorets Daurats de Pompeia (a dalt), la figura del geni o sacerdot que es conserva al Walters Museum de Baltimore procedent de Boscoreale, a la Campània italiana (a baix, a la dreta), i l’altar de la vil·la romana de les Muses, a la localitat navarresa d’Arellano (a baix, a l'esquerra).

Pla Quadriennal

Les prospeccions de recerca efectuades a Vallmora s’inscriuen dins d’un Projecte de Recerca Quadriennal de la UB que compta amb el finançament del Departament de Cultura de la Generalitat i el suport logístic de l’Ajuntament de Teià. El programa finalitza l’any vinent i té com a objectius principals tant la recerca bàsica i aplicada en arqueologia, com la formació i experimentació de noves tècniques i metodologies de registre, documentació, anàlisi i estudi, mitjançant l’aplicació de tecnologies i recursos de darrera generació (fotogrametria digital, restitucions tridimensionals 3D, desenvolupament de recursos de difusió i divulgació científica en línia i multimèdia, etc.).

p.5 03 Forn Roma VallmoraForns i ‘dolia’

Les actuacions de camp han consistit bàsicament en l’excavació, registre i documentació del sector nord del jaciment, que corresponen a una de les dues àrees de reserva arqueològica que té el jaciment. Es tracta d’un espai on es desenvolupaven activitats artesanes (bàsicament de terrisseria, ferreria, fusteria, etc.), associades a les necessitats logístiques del celler.

Entre d’altres, s’hi s’han trobat diversos murs i estructures productives, com ara una bassa de decantació d’argiles i un gran forn terrisser de 6 metres de llargària per 3,5 d’amplada. A més, Martín en destaca la localització, mitjançant tècniques geofísiques de teledetecció paleomagnètica, d’altres estructures de combustió corresponents a quatre petits forns artesans per a la fabricació de peces, eines i utensilis de petit format.

En paral·lel a l’excavació, els arqueòlegs van efectuar el registre fotogramètric dels quatre dolia originals del segle I dC que van descobrir el 2004 i que es troben museïtzats in situ en el propi jaciment. Això ha permès generar un model digital en 3D que, al seu torn, ha servit de model per reproduir a escala real aquestes grans tines de fang per a la fermentació del most.

p.5 01 Magatzem dolia nord Vallmora Projecte 3D restitucioLes rèpliques han estat cuites al forn de llenya de la rajoleria Can Marc de Regencós, a l’Empordà, pel terrisser Josep Matés. Es tracta de grans recipients ceràmics que podien contenir entre 550 i 700 litres de vi. Es calcula que al celler romà de Vallmora hi podien haver 200 dolia d’aquestes característiques, parcialment enterrades per mantenir les condicions d’humitat i temperatura. Ara s'han encarregat 8 dolia sencers i 13 terços per tal de museïtzar el jaciment i més endavant hi ha la voluntat de dedicar-ne una a fer arqueologia experimental.

p.5 consellera 01Visita de la consellera

El 26 de setembre, la nova consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i la directora general de Patrimoni, Elsa Ibar, van visitar Teià per conèixer de primera mà el resultat de les excavacions i refermar l’aposta de la Generalitat per la promoció turística, cultural i enogastronòmica del territori.

 

 

Autoria  i procedència de les imatges:

Fotografia del pedestal i recreació en 3D del magatzem de 'dolia': Bruno Parés Sansano

Imatges dels paral·lels arqueològics: https://domus-romana.blogspot.com/2015_06_01_archive.html http://www.owen-artresearch.uk/custom/rwpainting/ch9/ch.9.12.1.html http://susiripa.blogspot.com/2018/09/villa-de-las-musas-de-arellano.html

Fotografia de l'excavació del forn: Antoni Martín Oliveras 

Fotografia de la consellera de Cultura: Ajuntament de Teià

Agenda

10 Desembre
19:00
Espai Can Llaurador
10 Desembre
19:00
Espai Can Llaurador
11 Desembre
19:00
Espai Can Llaurador
18 Desembre - 18 Desembre
10:00 - 14:00
18 Desembre
19:00
Espai Can Llaurador

Exposicions

display:none;
12 Desembre
19:00
PESSEBRE ARTÍSTIC
CMC la Unió

Serveis

La Deixalleria

La deixalleria Mancomunada Teià, Alella, el Masnou

Recollida de mobles

Servei de recollida de mobles i trastos vells

OMIC

Oficina Municipal d'informació al Consumidor

Renovació del DNI

Servei de renovació del DNI a Teià

Benvinguda Nadons

Obsequi als nadons nascuts aquest any

Taxi a demanda

Nou servei de Taxi a demanda

Què pots fer?

Infoesports

Programa i horaris de les activitats esportives del Poliesportiu el Cim

Activitats a la Unió i Masia can Llaurador

Cursos i Activitats culturals a la Unió i Masia de can Llaurador

Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

Jaciment arqueològic d’època romana situat a Teià i gestionat per la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià

Teià, camins de goig

Recorreguts memorables per Teià. Descarrega't aquest tríptic per conèixer els millors racons de la vila

previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow
Slider
AMI
Massarosa
Enoturisme d'Alella
Parc serralada litoral
Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 540 93 50 • ajuntament@teia.cat

Buscador

Apreta intro per cercar
caenfrdeites