caenfrdeites
 
 
Piscina Municipal temporada 2022
Piscina Municipal temporada 2022
Butlletí municipal. Maig 2022
Butlletí municipal. Maig 2022
Activitats a La Unió i a Can Llaurador
Activitats a La Unió i a Can Llaurador
previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider

NOU SERVEI DE CITA PRÈVIA ONLINE!
Els serveis de l'Ajuntament resten oberts al públic amb cita prèvia
Podeu sol.licitar-la a l'Oficina d'Atenció Ciutadana al telèfon 93 540 93 50 en horari habitual o bé a citaprevia.teia.cat
Recordeu que també podeu utilitzar els nostres tràmits online

L’Ajuntament de Teià demana una nova regulació de caça

Imprimir correu electrònic

cartell batudaEl ple municipal de Teià, reunit ahir en sessió extraordinària, va aprovar per unanimitat una proposta per demanar que s’aprovi una llei catalana de caça compatible amb els usos públics dels espais protegits i que millori la seguretat de les persones en el medi natural.

El text es va acordar l’endemà que fos aprovat pel consell plenari del Parc de la Serralada Litoral, de manera que l’Ajuntament de Teià es converteix en el primer dels quinze municipis que en formen part a secundar la iniciativa.

L’alcalde de Teià, Andreu Bosch, que és alhora el president del Parc, va explicar que la proposta “deriva de la pro activitat de l’òrgan gestor d’aquest espai natural durant els darrers anys per millorar la seguretat de les batudes de caça” i va anunciar que “s’anirà estenent als plens de tots els ajuntaments”.

Bosch va concretar que l’objectiu és que la Generalitat actualitzi la normativa, “ja que està desfasada i allunyada de la realitat dels usos de lleure i salut dels espais naturals”. La llei de caça data del 1970 i deriva a les societats de caçadors, com a titulars de les àrees privades de caça, la responsabilitat de respondre davant les destrosses ocasionades pels animals salvatges. L’alcalde recorda que la pandèmia ha incrementat la freqüentació de la muntanya per part de molts col·lectius, la qual cosa ha aguditzat el risc d’accident per arma de foc. De fet, el primer punt de la moció expressa el suport al ciclista que el passat 29 de gener va rebre un tret a Argentona i lamenta la mort d’una persona, pels mateixos motius, que recol·lectava pinyes a Santa Maria de Martorelles el 30 gener de 2021.

Fil a l’agulla

Arran d’aquests fets i malgrat no tenir competències de cap mena sobre l’activitat cinegètica, el Consorci del Parc de la Serralada Litoral va elaborar el passat mes de febrer una proposta de protocol de comunicació de batudes de senglar, i el 4 de març el Departament d’Acció Climàtica, que n’és l’administració competent, va presentar el Pla Estratègic del control de danys del senglar a Catalunya 2025, com a pas previ a la redacció i aprovació de la Llei de caça de Catalunya 2022- 2024.

El Consorci del Parc assegura que “la superpoblació de senglars és una problemàtica que cal combatre”, però considera que “l’eficàcia de les batudes és limitada i alhora són un risc per a la ciutadania que fa ús dels espais naturals”. En aquest sentit, el Consorci afirma que “els usos actuals del Parc i altres zones de bosc són incompatibles amb la caça, especialment en cap de setmana”, per la qual cosa “aquestes activitats no haurien de donar-se simultàniament”.

Aposta per l’esterilització

Les batudes són, avui dia, l’únic mecanisme de control de la plaga, però el Consorci del Parc diposita les seves esperances en els resultats “d’un projecte pilot per controlar la fertilitat de senglars en zones urbanes i periurbanes mitjançant un tractament d’immunocontracepció dut a terme des de 2017 en els parcs naturals de la Serra de Collserola Sant Llorenç del Munt i l’Obac”.

L’òrgan gestor del Parc també valora positivament les mesures urgents i temporals adoptades el 2020 i el 2021 pel Departament d’Interior de prohibició de batudes de caça major els caps de setmana en diversos espais naturals per minimitzar els riscos d’accident.

Proposta de resolució

És per tots aquests fets i arguments que els plenaris del Consorci del Parc i de l’Ajuntament de Teià insten al Departament d’Acció Climàtica i al Consell de Caça de Catalunya “perquè promoguin un canvi legislatiu per fer compatibles els usos i costums amb les pràctiques dels temps actuals” i sol·licita als organismes competents “que despleguin tots els efectius de control existents: agents rurals, mossos d’esquadra i policies locals, per tal de senyalitzar i controlar les batudes de senglar”.

La resolució també demana a la Diputació que financi “un projecte per al control de la fertilitat del senglar dins l’àmbit del Parc” i reclama al Departament d’Acció Climàtica que supediti les autoritzacions excepcionals per a batudes fora del període hàbil per a la caça del porc senglar, que finalitza l’últim diumenge de març, a l’observança d’un decret municipal de tancament temporal de la zona de batuda que prohibeixi l’accés a la resta d'usuaris. Aquesta mesura fa temps que s’aplica en el Parc Natural de la Serra de Collserola “i també es podria aplicar en el període hàbil en el Parc de la Serralada Litoral, amb molta concurrència d’ús públic, especialment en cap de setmana”.

Per últim, l’acord insta al conjunt de les administracions a promoure campanyes divulgatives per aportar coneixement a la societat sobre la problemàtica del senglar i altres espècies, com el cabirol, i les mesures que s’hi apliquen de seguiment i control. Per a l’alcalde, “aquí no hi ha ni bons ni dolents. Aquí hi ha una problemàtica que és la proliferació del senglar i que té una sèrie de connotacions molt polièdrica que afecta a l’ús públic i la seguretat en el medi natural, però que també causa danys a l’agricultura i provoca accidents a les carreteres”. La presència de senglars en els espais urbans cada cop és més habitual. “Per tant –raona Bosch–, la societat ha d’entendre que tenim una plaga que s’ha d’atenuar. I cal sensibilitzar en aquesta direcció”.

Agenda

4.jpg
Dijous, 07 Juliol
16:30
XBM ok  joc_de_taula.jpg
Dijous, 07 Juliol
17:00
Biblioteca de can Llaurador
Antonio Chen Guang (1).jpg
Dijous, 07 Juliol
22:00
8.jpg
Divendres, 08 Juliol
18:00
Casal de Joves ASAC
flors.jpg
Dimarts, 12 Juliol
18:00
expo solidaria.JPG
Dimecres, 13 Juliol
18:00
5.jpg
Dijous, 14 Juliol
16:30
XBM ok  joc_de_taula.jpg
Dijous, 14 Juliol
17:00
Biblioteca de can Llaurador
XBM_racopoetic.jpg
Dijous, 14 Juliol
18:00
Biblioteca de can Llaurador

Exposicions

1.png
16 Juny - 17 Juliol
web expo punts_de_llibre.jpg
14 Juny - 15 Juliol
08:00 - 00:00

Serveis

La Deixalleria

La deixalleria Mancomunada Teià, Alella, el Masnou

Recollida de mobles

Servei de recollida de mobles i trastos vells

Certificat Digital IdCat

Et tramitem l'alta i renovació del certificat digital IdCat

OMIC

Oficina Municipal d'informació al Consumidor

Renovació del DNI

Servei de renovació del DNI a Teià

Benvinguda Nadons

Obsequi als nadons nascuts aquest any

Taxi a demanda

Nou servei de Taxi a demanda

Què pots fer?

Infoesports

Programa i horaris de les activitats esportives del Poliesportiu el Cim

Activitats a la Unió i Masia can Llaurador

Cursos i Activitats culturals a la Unió i Masia de can Llaurador

Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

Jaciment arqueològic d’època romana situat a Teià i gestionat per la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià

Teià, camins de goig

Recorreguts memorables per Teià. Descarrega't aquest tríptic per conèixer els millors racons de la vila

previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow
Slider
AMI
Massarosa
Enoturisme d'Alella
Parc serralada litoral
Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 540 93 50 • ajuntament@teia.cat

Buscador

Apreta intro per cercar
caenfrdeites