Apreta intro per cercar
93 555 12 34
Pressupostos participatius 2024
Lletrescena 2024
Mostra literària 2024
Butlletí municipal 151 - febrer
Pressupostos participatius 2024
Pressupostos participatius 2024
Lletrescena 2024
Lletrescena 2024
Mostra literària 2024
Mostra literària 2024
Butlletí municipal 151 - febrer
Butlletí municipal 151 - febrer
previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow

La Regidoria de Medi Ambient participa al congrés Recuwaste

Imprimir correu electrònic

Recuwaste MontmeloLa tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament de Teià ha assistit a les jornades que s’han celebrat el 14 i 15 de novembre al Tecnocampus de Mataró sota el lema L’economia circular dels recursos: anticipar-se al futur, en el marc de la setena edició de Recuwaste.

Organitzada pel Consorci de Residus del Maresme, Recuwaste és la trobada de referència de gestors, empreses, institucions i administracions vinculades a l’economia circular i la gestió dels residus municipals. Durant dos dies, més de 700 tècnics i professionals de l’àmbit públic i privat han compartit experiències per debatre sobre els canvis en la producció de recursos, conèixer els canvis legals en aquesta matèria i avançar en l’economia circular per construir un futur més sostenible.

Blocs temàtics

El congrés ha reunit prop de 60 ponents vinguts d’arreu que han pres part en diverses conferències i taules rodones. El programa constava de quatre blocs temàtics: la crisi mundial de materials, energia i descarbonització, fraccions crítiques (específicament, envasos i tèxtil) i gestió de residus.

Per afrontar la primera qüestió, la majoria de països de la Unió Europea tenen un format mixt gestió de residus: uns per generar energia i d’altres per transformar-los en altres matèries. Sobre la fracció tèxtil es van posar exemples per potenciar la conscienciació ciutadana i millorar els resultats de recollida de roba usada, que està estancada a l’entorn del 12%. I pel que fa als envasos, d’una banda es va fer palesa la complexitat de la seva gestió i, de l’altra, es va donar a conèixer la proposta de Reglament de la UE i el Reial Decret d’Envasos per tal d’exigir esforços als fabricants, comercialitzadors i distribuïdors.

En el bloc de la innovació i indústria 4.0 es va posar analitzar l’impacte de la transformació digital i les tecnologies emergents per optimitzar els processos de gestió gràcies a aplicacions basades en intel·ligència artificial, el blockchain i la robotització, entre d’altres.

Recuwaste contenidorsTaxa justa

Des de l’òptica municipal, la qüestió més rellevant està relacionada amb la gestió de residus. En breu ha d’entrar en vigor una llei que obligarà a repercutir sobre la taxa de la brossa el cost real del servei integral –recollida, transport i gestió–, la qual cosa impedirà que els ajuntaments el financin, com passa ara, a través d’altres ingressos. Tot plegat obligarà a revisar i actualitzar l’import que paga el contribuent.

A Recuwaste es van posar sobre la taula les diferents taxes i cànons que s’apliquen a diferents punts de l’Estat espanyol i la necessitat d’harmonitzar una “taxa justa” que internalitzi tots els costos associats a la gestió dels residus i que tingui en compte aspectes quantitatius i qualitatius de fiscalitat ambiental, com ara els incentius i les bonificacions a les llars que generen menys residus per càpita o que fan millor triatge en origen. Del “pagament per generació” en van parlar, per exemple, la gerent de l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona, Cristina Casablanca, i la coordinadora de projectes de fiscalitat de residus de la fundació ENT, Maria Calaf.

En aquest sentit, es van presentar experiències pioneres i exemples de bones pràctiques per tal de complir els objectius de reducció i reciclatge fixats per la normativa europea a través de “contenidors d’alta eficiència” que únicament s’obren amb una targeta identificativa a Calvià, Montmeló, Santiago de Compostel·la i Vitòria.

Per finalitzar va tenir lloc una taula rodona amb representants de les diputacions de Màlaga i Guipúscoa, del govern de La Rioja i el director de l’Agència de Residus de Catalunya per debatre sobre la capacitat i la voluntat de les administracions públiques per abordar els reptes de fons: implantar nous models de recollida com el porta a pota, repercutir sobre la taxa el cost real dels serveis i planificar campanyes d’informació i sensibilització ciutadana sostingudes en el temps.

Agenda

Visita-teatralitzada-Vallmora-e1668426977572.jpg
Diumenge, 25 Febrer
11:00
Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora
web taller animals del parc OK.jpg
Dimarts, 27 Febrer
17:30
web LaVidaBohemia-2.png
Divendres, 01 Març
19:00
casa pol.jpeg
Dissabte, 02 Març
11:00
XBMLa Colla Superlectora.png
Dimarts, 05 Març
17:00
Biblioteca de can Llaurador
enemic meu.jpg
Dimecres, 06 Març
19:15
Biblioteca de can Llaurador
Cartell xarxes GR Expo2024.png
Divendres, 08 Març
19:30

Exposicions

thumbnail_6H1A7509.jpg
26 Gener - 25 Febrer
web expo sueño en verso CUBIERTA RECORTADA.jpg
02 Març - 26 Març
"SUEÑO EN VERSO"
Biblioteca de can Llaurador
Cartell xarxes GR Expo2024.png
08 Març - 28 abril

Serveis

La Deixalleria

La deixalleria Mancomunada Teià, Alella, el Masnou

Recollida de mobles

Servei de recollida de mobles i trastos vells

Certificat Digital IdCat

Et tramitem l'alta i renovació del certificat digital IdCat

OMIC

Oficina Municipal d'informació al Consumidor

Renovació del DNI

Servei de renovació del DNI a Teià

Benvinguda Nadons

Obsequi als nadons nascuts aquest any

Taxi a demanda

Nou servei de Taxi a demanda

Què pots fer?

Infoesports

Programa i horaris de les activitats esportives del Poliesportiu el Cim

Activitats a la Unió i Masia can Llaurador

Cursos i Activitats culturals a la Unió i Masia de can Llaurador

Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

Jaciment arqueològic d’època romana situat a Teià i gestionat per la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià

Teià, camins de goig

Recorreguts memorables per Teià. Descarrega't aquest tríptic per conèixer els millors racons de la vila

AMI
Massarosa
Enoturisme d'Alella
Parc serralada litoral
Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat